#EGP28 BALKAN NETWERK

Het Balkan netwerk

Covoorzitters: Živković Žaklina (Servië) en Sandov Borislav (Bulgarije)

De EGP kent werkgroepen en netwerken, waarvan het Balkan netwerk er eentje is.

Het ging over twee zaken:

Kozloduy Nuclear Power Plant

Aandacht werd gevraagd voor de kerncentrale in Kozloduy, Bulgarije. Deze centrale bevindt zich 120 km ten noorden van Sofia en 5 km ten oosten van Kozloduy, een stad gelegen aan de Donau, vlakbij de grens met Roemenië. Het is de enige kerncentrale in het land en de grootste in de regio. De eerste reactor werd in 1970 gerealiseerd.

De eerste eenheden behoorden tot werelds tien meest gevaarlijke reactoren en werden op non-productief gesteld n.a.v. een overeenkomst tussen de Europese Commissie en de Bulgaarse regering. Dit gebeurde voorafgaand aan de toetreding tot de EU.

De Bulgaarse Groenen vertelden dat er actie wordt gevoerd tegen de in hun ogen onveilige nieuwe Unit nummer 7 en zij willen hierover op de volgende council een resolutie indienen.

Canal Istanbul

Een vertegenwoordiging van GreenLeft Turkey (Yesiller ve Sol Gelecek Partisi) presenteerde hun campagne en strijd tegen 'Canal Istanbul', een megaproject van de Turkse regering.

Milieugroepen en Turkse Groenen ageren tegen het geplande 43-kilometer lange kanaal dat van de Zwarte Zee naar de Zee van Marmara loopt langs bossen, velden en drinkwaterbronnen en de balans tussen de Zwarte Zee, het noorden van Istanbul en de Zee van Marmara en Istanbul-zuid dreigt te verstoren.

 

BALKANLANDEN (vetgedrukt zijn EU-lid)

· Albanië

· Bosnië en Herzegovina

· Bulgarije

· Griekenland

· Kosovo

· Kroatië

· Macedonië

· Montenegro

· Roemenië

· Servië

· Slovenië

· Turkije

Leuk om thuis te 'oefenen' met kinderen van een bepaalde leeftijd: http://www.toporopa.eu/nl/europese_unie.html