27e COUNCIL EUROPESE GROENE PARTIJ IN KARLSTAD

De 27e council van de Europese Groene Partij vond eind november in Karlstad, Zweden plaats. Voor deze (halfjaarlijkse) council van de EGP heeft GroenLinks vier door het congres gekozen afgevaardigden. Voor de Noren en Zweden is Karlstad de plek in hun geschiedenis, waar in 1905 het verdrag tussen beide landen werd afgesloten dat leidde tot een zelfstandig Noorwegen. Het vredesmonument op de markt herinnert daaraan.

De GroenLinkse delegatie bestond uit Mieke van der Vegt, internationaal secretaris, Jeroni Vergeer, Paul van Dam en Youssef Rahman en Richard Wouters van Bureau De Helling. Partijvoorzitter Marjolein Meijer sprak op een plenaire vergadering (Green Vision of Europe) en in een goed bezochte parallelsessie (Greens in negogiations) en Hilda Passchier ondersteunde de delegatie. De delegatie probeert iedere keer vooraf een dinerafspraak te maken met een andere delegatie, dit keer waren dat de Finnen. 

Dirk van den Bos (woordvoerder Nederlandse Europarlementariërs) hield onder grote belangstelling een sessie over communicatie en campagnestrategie. David Westsson deed een sessie met de Global Greens over het vasthouden van de 'groene' stem van de expats. Al met al was GroenLinks goed vertegenwoordigd op deze council.

Hoogtepunten in het overvolle programma waren o.a. de plenaire vergadering over de Klimaatverandering, de toespraak van Margot Wallström, minister van Buitenlandse Zaken (sociaal democraat), de toetreding van twee nieuwe actieve leden, die uit Macedonië en uit ZuidTirol.

Resoluties over het landbouwbeleid, mijnbeleid, vernieuwing/verjonging van de Groenen, over Catalonië e.a. werden aangenomen en staan op de site van de EGP

Verslagjes en indrukken van de delegatieleden komen binnenkort op deze site te staan.