De Groene Familie is in goede vorm

Reinhard Bütikofer, covoorzitter van de Europese Groene Partij (EGP) was slechts één nachtje bij de EGP council aanwezig. De altijd actieve Duitse Groene delegatie bestond deze keer slechts uit een paar mensen. De Duitsers hadden hetzelfde weekend hun eigen congres en hadden het nodige te bespreken na het afbreken van de Jamaica coalitieonderhandelingen in die week.

Op de persconferentie herinnerde Bütikofer er aan dat de uitkomsten van de COP23 in Bonn te langzaam waren, terwijl Duitsland en andere Europese landen faalden om hun beloften uit Parijs na te komen.

"Europese leiders moeten de internationaal overeengekomen standaarden naleven met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen en zich bewust zijn van de dingen die in het alledaagse leven van mensen een belangrijke rol spelen. We zijn blij dat Zweden in dat opzicht leider is."

Bütikofer noemde 2017 een goed jaar voor Europa, verwijzend naar de verrassende overwinning van de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen en het niet doorbreken van de populisten in Nederland, plus de houding van de pro-Europese Franse president Emmanuel Macron die de populisten versloeg.

Hij eindigde met "Europese vooruitgang zal altijd afhangen van onze bereidheid om ervoor te strijden. We kunnen niet achterover leunen en wachten. We moeten ons engageren maar zoals we kunnen zien met successen in Finland, Zweden, Noorwegen, Nederland, Duitsland en andere landen, is de Groene familie in goede vorm."

(op de foto: links Gustav Fridolin, Minister van Onderwijs Zweedse Groenen, Reinhard Bütikofer, covoorzitter EGP en gastheer Per-Inge Lidén. Groen raadslid Karlstad en EGP-gedelegeerde).