In gesprek met Keli Yen van de Global Greens en Anne de Boer van De Helling DDA

Op maandag 18 december 2017 ging de Europawerkgroep samen met de werkgroep Internationale Samenwerking in gesprek met Keli Yen, de voorzitter van de Global Greens en Anne de Boer, van De Helling – Democracy Development Abroad.

De Helling DDA is een stichting die bij De Helling hoort en die zich focust op het ondersteunen van democratische ontwikkeling in landen aan de randen van Europa doormiddel van training en scholing van groene partners in andere landen. De onderliggende gedachte is dat goed functionerende democratieën ook goed functionerende partijen nodig hebben.

Na de informatieve presentatie van Anne de Boer neemt Keli Yen ons mee in een interactieve discussie over de Global Greens, haar doelen en manieren waarop we die doelen kunnen bereiken. Keli Yen is de coördinator van activiteiten van de Global Greens en legt uit dat ze nu, nadat de Global Greens zich 25 jaar heeft ontwikkeld tot een goed geoliede machine, op zoek is naar nieuwe manieren waarop de Global Greens iets kunnen bijdragen aan het succes van nationale groene partijen. Zo is gebleken dat veel stemmen van Nederlanders die in het buitenland wonen naar GroenLinks zijn gegaan. Blijkbaar is dit dus een waardevolle groep waar op ingespeeld zou kunnen worden.

Hoewel Keli niet al te lang in wil gaan op de organisatorische kant van de Global Greens omdat die ook duidelijk op de website staat uitgelegd wordt kort gesproken over hoe de Global Greens zijn georganiseerd. Elke vijf jaar vind een congres plaats waar alle groene regionale federaties bij elkaar komen. GroenLinks wordt vertegenwoordigd door de Europese Groene Partij (EGP). Daarnaast zijn er associatiepartners, dat zijn organisaties die zich bezig houden met groene waarden over de hele wereld.

“What does it mean to be green?” vraagt Keli. Ze legt uit dat ze het bijzonder vindt te merken dat er een wereldwijde consistentie van waarden is die groene partijen delen. Zoals: integriteit, democratie gebaseerd op consensus, gender balans en respect voor diversiteit.

Aan het einde van de bijeenkomst werd Bert de Boer door haar hartelijk bedankt vanwege zijn inzet als treasurer bij de Global Greens de afgelopen jaren.