Green and sustainable Cities

Dirk Holemans, raadslid uit Gent benadrukt dat de meeste Europeanen in steden wonen en steden veel macht hebben. Ze moeten goed samen gaan werken en de leiding nemen in de transitie. (Europa als netwerk van steden). De overheid moet haar verantwoordelijkheid nemen, maar wel ruimte geven aan burgers voor hun eigen initiatieven.

Karolina Skog, Zweedse groene minister voor duurzaamheid en energie vertelt over hoe duurzaamheid en gezondheid zowel op nationaal als lokaal niveau kan worden aangepakt. Ook openbaar vervoer is belangrijk, veel mensen zijn hiervan afhankelijk voor hun werk. De stad is afhankelijk van de natuur, ook de natuur in de stad is belangrijk. En kijk met de blik van kinderen naar hoe de stad eruit ziet, de stad moet leefbaar zijn voor 8-jarigen maar ook voor 80-jarigen.

Bruno Charles, vice-president van de metropool Lyon. In een nieuwbouwwijk is meer sociale huur gebouwd dan ooit. Elk jaar plant Lyon 3000 bomen om de stad te vergroenen. Zo blijft Lyon koeler in de zomer en is de lucht schoner. Hierdoor is de biodiversiteit ook verbeterd. Een grote parkeerstrook langs het water is helemaal vergroend. Er was niet eens veel protest door de mensen die hun auto daar altijd parkeerden. Nu zitten er weer bevers.

De Green European Journal heeft een nieuwe uitgave: Exploring the cities in Europe.

Local Councillors Network

Raadsleden en wethouders, kunnen zich aanmelden bij het Local Councillors Network van de Europese Groene Partij:

"The network provides a platform for Green Councillors that work on a local or regional level to share their experiences and best practices. It regularly organises the popular Green Cities Conference, which brings together local councillors from across Europe’s cities in order to provide Green answers to the common issues they face in the field.

If you want to participate in the Local Councillors Network, contact us on network@europeangreens.eu and get involved."