Meet the Finnish

De Finse Groene Partij Vihreät - De Gröna werd in 1987 opgericht. Daarvoor was er al een politieke beweging toen milieu activisten, feministen en andere actiegroepen begin 80-er jaren startten met campagne op groene onderwerpen in Finland. Vanuit die burgerbeweging is de partij opgericht.

Sinds de laatste nationale verkiezingen in 2015 hebben de Finnen 15 leden in het parlement (van 200), hun beste resultaat tot dan toe. De volgende nationale verkiezingen zijn in 2019.

Presidentsverkiezingen worden in 2018 georganiseerd. In 2012 was Pekka Haavisto kandidaat voor de Groenen, maar won niet. In 2018 gaat hij het weer proberen en hij is bijzonder populair bij de Finnen; het belooft een spannende verkiezing te worden.

Net zoals bij veel Groene partijen zijn de Finnen het grootst in de grotere steden van Finland. In Helsinki zijn zij de tweede grootste partij, in verschillende andere steden bereikten zij de positie van derde grootste partij.

In een sessie op de council 'How the Finnish Greens achieved growth in local elections' passeerde een aantal zaken de revue die sterk op onze situatie in Nederland leken, als het gaat om het contact met de kiezer, de grassroot campagne, de communicatie naar de kiezer. Zij leerden een grotere groep kiezers aanspreken die dezelfde basiswaarden als hun partij aanhingen.

Tijdens het vrijdagavond eten heeft de delegatie geanimeerd met de Finse delegatie gesproken, waaronder hun partijleider / fractievoorzitter Tooko Aalto.