Oekraïners willen hervormingen

In het Academiegebouw te Utrecht organiseerde de Europawerkgroep op 2 december een avond over Oekraïne, Rusland en de rol van de Europese Unie.

Met Giselle Bosse (Universiteit Maastricht), Pavlo Kovtonyuk (adviseur Oekraïense regering over hervorming gezondheidszorg), Rebecca Harms (covoorzitter Europese Groenen en woordvoerder over het onderwerp), Wierd Duk (journalist na Rusland nu in Berlijn en publiceert in The Post Online en boeken over Merkel en Poetin e.v.). Voorzitter: GroenLinks senator Tineke Strik.

Het ging onder andere over de verhouding van de voormalige Sovjetrepublieken tot het Rusland van nu, over het perspectief zoals de Oekraïense bevolking het ziet richting Europa (niet zozeer spoedig aansluiting bij EU als wel de gewenste vrijheid, goede wetgeving, democratie, de mens die belangrijker is dan de staat). Over hoe de Russen het zien en waarom ze zo reageren. Over de Oekraïners die snel de nodige hervormingen en verbeteringen willen zien terwijl dat misschien wel even gaat duren.

Het ging níet specifiek over het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne dat volgend jaar in Nederland wordt gehouden. Lees het verslag van de avond voor meer informatie!