Nieuws

Bram van Ojik over de Europese Unie in het Nederlandse parlement

De Europawerkgroep trapt het jaar af via een bijeenkomst met Tweede Kamerlid Bram van Ojik over de Europese Unie. Deze bijeenkomst is een follow-up op de discussie met Isabelle Diks en Bram van Ojik over internationale onderwerpen eind vorig jaar. Het wordt een interactief gesprek, waarbij de focus ligt op het verdedigen van Europese thema’s in ons nationale parlement.

Lees verder

Reinforcing the Green network through digital learning

De sessie van de Green European Foundation (GEF) werd ingeluid met: The Green European Foundation promotes education and training and provides opportunities for building capacity and encouraging networking amongst Green actors across Europe. To this end, we have developed, together with the Greens/EFA Group in the European Parliament, an e-learning programme, which uses information and communication technologies as a platform for sharing best practices and learning activities.

Versterken van het Groene Netwerk door online leren?

De GEF organiseert al enige jaren cursussen en conferenties voor leden van alle Europese groene partijen.

De GEF heeft nu, samen met de Groene Groep in het Europees Parlement een online educatief platform ontwikkeld waarop de Impact Europe Module is te vinden. Het is een online cursus, vooral gericht op jonge, groen gezinde mensen die invloed willen hebben op de besluitvorming op het Europees niveau en hun eigen toekomt vorm willen geven.

Lees verder

Mijnbouw in Europa

De Europese Groenen staan afwijzend tegenover plannen om het delven van grondstoffen in Europa te vergemakkelijken. Een ontwerpresolutie daarover van de Zweedse Groenen werd, met enkele wijzigingen, goedgekeurd door de Council.
Twee wijzigingsvoorstellen waren afkomstig van GroenLinks. Deze voorstellen vloeiden voort uit een webdiscussie die we in de aanloop naar de Council organiseerden op de website van Bureau de
Helling.

Zie https://bureaudehelling.nl/mijnbouw voor de webdiscussie,
de aangenomen GroenLinks-amendementen en een link naar de goedgekeurde
resolutie.

Link naar aangenomen resolutie:

 

De Groene Familie is in goede vorm

Reinhard Bütikofer, covoorzitter van de Europese Groene Partij (EGP) was slechts één nachtje bij de EGP council aanwezig. De altijd actieve Duitse Groene delegatie bestond deze keer slechts uit een paar mensen. De Duitsers hadden hetzelfde weekend hun eigen congres en hadden het nodige te bespreken na het afbreken van de Jamaica coalitieonderhandelingen in die week.

Op de persconferentie herinnerde Bütikofer er aan dat de uitkomsten van de COP23 in Bonn te langzaam waren, terwijl Duitsland en andere Europese landen faalden om hun beloften uit Parijs na te komen.

"Europese leiders moeten de internationaal overeengekomen standaarden naleven met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen en zich bewust zijn van de dingen die in het alledaagse leven van mensen een belangrijke rol spelen. We zijn blij dat Zweden in dat opzicht leider is."

Bütikofer noemde 2017 een goed jaar voor Europa, verwijzend naar de verrassende overwinning van de Oostenrijkse president Alexander van der Bellen en het niet doorbreken van de populisten in Nederland, plus de houding van de pro-Europese Franse president Emmanuel Macron die de populisten versloeg.

Hij eindigde met "Europese vooruitgang zal altijd afhangen van onze bereidheid om ervoor te strijden. We kunnen niet achterover leunen en wachten. We moeten ons engageren maar zoals we kunnen zien met successen in Finland, Zweden, Noorwegen, Nederland, Duitsland en andere landen, is de Groene familie in goede vorm."

(op de foto: links Gustav Fridolin, Minister van Onderwijs Zweedse Groenen, Reinhard Bütikofer, covoorzitter EGP en gastheer Per-Inge Lidén. Groen raadslid Karlstad en EGP-gedelegeerde).

Pagina's